SKOLAN
En förutsägbar, välstrukturerad vardag.
Vollsjö Friskola ligger i utkanten av Vollsjö by i Sjöbo kommun, på en höjd med fri utsikt över slätten. Det finns rika möjligheter till friluftsliv i den omväxlande naturen, sommar som vinter, och gott om olika fritidsaktiviteter i närheten.
Vollsjö Friskola är inrymd i en renoverad, gammal skolbyggnad med stora ytor i flera våningsplan. Det finns ett flertal större och mindre klassrum för att möjliggöra en individ- samt ämnesanpassad undervisning.
Eleverna har idrott minst tre gånger i veckan, antingen utomhus eller i skolans egen idrottslokal.
Utemiljö
Skolbyggnaden omges av en parkliknande tomt med stora ytor för olika aktiviteter. I trädgården finns fruktträd och bärbuskar samt möjlighet till grönsaksodling.
Skolverksamheten
För att öka elevernas inlärningsförmåga och välbefinnande inleds varje skoldag med en gemensam, näringsrik frukost. Här ges också möjlighet för personal på skolan att stämma av dagsformen och varje elevs individuella mående.
Vi utgår från den enskilde elevens behov och förutsättningar och anpassar skoldagen och arbetstakten individuellt. Vår arbetsmetod har sin grund i struktur och förutsägbarhet, tydliggörande pedagogik och färdighetsträning. Att eleven kan fungera tillsammans med andra både i och utanför klassrummet är minst lika viktigt som vad hen lär sig i undervisningen.
För varje elev utarbetas en individuell arbetsplan i vilken skolarbetet har en central roll. Arbetsplanen följs upp kontinuerligt, utvärderas och utvecklas mot de mål som vi sätter upp tillsammans med föräldrar och uppdragsgivare.
Teoretiska och praktiska ämnen betraktas som likvärdiga, men vår målsättning är att eleverna ska få godkända avgångsbetyg i basämnena (svenska, matte, engelska). Då vår personalgrupp är liten och har tätt samarbete finns det möjligheter för elever att delta i vaktmästarsysslor såväl som i andra praktiska göromål. Vi har även en social tjänstehund i verksamheten.
Målgrupp
Verksamheten riktar sig till elever från 13 år och uppåt som är i behov av både en individ- och specialanpassad skolgång, samt en förutsägbar och välstrukturerad vardag. Vi lyder under socialtjänstlagen och drivs som ett HVB.
Platser
8 skolveckohemsplatser för elever 13 – 17 år
4-8 dagplatser för elever 13 – 17 år
ELEVERNA
Boendet
Skolskjuts ingår för boendeelever och innebär att eleverna hämtas hemma måndag morgon och lämnas fredag eftermiddag. Helger och lov är alla elever hemma. Eleverna har var sitt rum, som skiljer sig åt i storlek och färgsättning men är likvärdigt utrustade.
Det finns åtta elevrum, vart och ett med övernattningsmöjligheter för t ex familjemedlemmar. Pedagogerna på Vollsjö har schemalagd arbetstid och det är samma personer som följer eleverna hela skoldagen, kvällen och natten.
Fritiden
Fritiden är mycket betydelsefull i det socialt förebyggande arbetet med ungdomar. I närheten av skolan finns bl.a. ridanläggning, utomhusbad, golfbana och fiskevatten. En viktig del i arbetet på friskolan är att ge eleverna erfarenhet av en meningsfull och aktiv fritid, erfarenheter som eleverna ska ta med sig och ha användning för även efter avslutad skolgång hos oss.
PERSONALEN
Personalgruppen består av 9 personer – 6 män och 3 kvinnor – varav 7 är pedagoger, 1 socionom och 1 husmor, samt extra jour- och timpersonal. Personalen har pedagogisk erfarenhet inom skola och lång erfarenhet av arbete med barn i behov av särskilt stöd.
Följande yrkesutbildningar finns representerade:
- Mellanstadielärare
- Lärare 4-9
- Slöjdlärare
- Fritidspedagog
- Fritidsledare
- Barnskötare
- Nätverkstekniker
- Skolsköterska
- Snickare
- Socionom
- Idrottsledare
Vid behov används specialpedagog från Almaröd Friskola, t ex vid utarbetande av åtgärdsprogram. Personalen har regelbunden extern handledning av legitimerad psykolog.
FAMILJEN
Familjen
En viktig hörnsten i Vollsjö Friskola och HVB-hems verksamhet är samarbetet med familjen.
Vi vill att föräldrarna ska kunna lita på att Vollsjö är en kompetent, säker och trygg skola. Förutom de vardagliga mötena i samband med hämtning och lämning samt regelbundna telefonkontakter bjuder vi in föräldrarna till friskolan vid minst 3 arbetsplansmöten och 2 utvecklingssamtal per läsår i syfte att stärka samverkan mellan hem och skola. Familjen kan också efter eget önskemål ha kontakt med såväl skolans socionom som övrig personal.
Nätverksarbete
Vollsjö Friskola erbjuder ett professionellt nätverks- och familjearbete med målsättningen att stödja elevens, familjens och nätverkets önskemål om förändringar i skol-, hem- och fritidssituationen. Arbetet utgår från gemensamma, realistiska mål och syftar till att stärka familjens resurser och problemlösningskapacitet. Vi använder oss bl a av nätverksmöten, familjesamtal, föräldrautbildning och direkthandledning. Vi har också jourtelefon dygnet runt.